2011. február 8., kedd

Settenkedő


Valósággal sokkolta szerkesztőségünket a hír: Bakács Tibor szalámit lopott a budakeszi Tescóban. Nem azért, mintha ránézésre nem tételeztük volna fel erről az emberről, hogy szalámival a hóna alatt settenkedik a pénztárak mellett – nem, nem. Azért döbbentünk meg, mert az már liberális rémálomnak is sok, hogy Bakács azért vetemedett lopikázásra – mondja ő –, mert éhezik.

Először is oszlassuk el ezt a hazugságot: ha éppen éhen halni készülök, nem szalámit lopok. Nem. Hanem három zsömlét. Ugye?

Bárhogy is van, ilyenkor megszólal az irgalmas szamaritánus a jobboldali újságíróban: tudod mit, komám, semmiben nem értünk egyet, de azért az mégsem járja, hogy a Tescóba járj lopni. Miért nem kerestél meg bennünket itt, a Magyar Hírlapnál? Van egy csinos kis konyhánk, tele a hűtő… Mindenesetre Bakács, ha kifizetted a bírságot, és újra megéheznél, a következő címen mindig akad jutalomfalat számodra: Magyar Hírlap, Budapest, Thököly út 105-107., első emelet. Csak feljössz, megmondod a nevedet a titkárnőnek, ő rögtön kapcsol, hogy te vagy a tolvaj újságíró, és máris irány a konyha, azt eszel, amit akarsz.

Kutya hetük volt a honi szabadgondolkodóknak. Először Bolgár Györgyöt, Németh Pétert és Dési Jánost penderítették ki félig-meddig az életet adó ATV-ből, és most itt a korgó gyomrú Bakács esete. Ha ez így megy tovább, elfogy a nagy csapat. Még megérjük, hogy amikor Bakács legközelebb beugrik a Tescóba a cuccért, a gengszterek sofőrje, Kuncze kinn túráztatja a motort, Avar és Mészáros pedig fekete símaszkban figyeli, érkezik-e a trappista sajt. Akár egy guriga is az életet jelentheti a nélkülözésben végelgyengült liberális újságíróknak.

Bevallom, az is megfordult a fejemben, hogy ti mind ilyenek vagytok. Tolvajok, piti bűnözők, hazudozó, semmilyen emberek. Azt az apróságot mindenesetre nehéz lesz kommunikálnotok, hogy miközben szalámit loptok a boltból, mi jogosít fel benneteket, hogy akár egy mondatot is böffentsetek az ország dolgairól. Hogy ítélkezzetek. Kéretlenül. Bakács, te például nemrégiben ezrek előtt dörögtél a médiatörvény ellen – ugye már akkor is tudtad, hogy hamarosan lopni indulsz? Előfordult már máskor is, ugye? Jut eszembe: nem azért vagy annyira szolidáris mindenféle antiszociális elemekkel, nem azért véded őket harsány antirasszistaként, mert egyazon mesterséget űzitek – hozzád hasonlóan ők is a húszezer forint alatti kategóriában jeleskednek?

Végül is mindegy. Csak nehogy mártír legyél. Mert ahogy a tieid perverz logikáját ismerem, hamarosan aláírásokat gyűjtenek majd az „éhező” Bakács mellett, és naná, hogy mi leszünk a bűnbakok, valamint a barbár médiatörvény, ami ilyen mélységekbe taszította a tiszta tekintetű médiamunkásokat. Pedig nem olyan bonyolult az ügy. Tolvaj vagy, szalámit loptál. Kiiratkoztál a kultúremberek közül, tűnés az alvilági mocsokba, ahová tartozol.

Szentesi Zöldi László
forrás: Magyar Hirlap Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése