2011. február 14., hétfő

Corvinák

Mátyás európai mértékkel mérve is számottevő nagyságú és minőségű könyvtárat (Bitliotheca Corviniana) állított össze részben vásárolt, részben kifejezetten az ő számára készített könyvekből.
Firenzében, Ferrarában, Milánóban és Nápolyban készültek a hollós címerrel ékesített könyvek.
A könyvtár állományát mennyiségileg (mintegy 2500 kötet) csupán a pápák római könyvgyűjteménye múlta felül. (Ma 173 kötetét ismerjük.)


A fájdalmas Krisztus előtt Mátyás térdepel
(Missale, 1469)
 A könyvtár élén álló prefektus keze alatt állítólag harminc másoló és miniátor, számos könyvkötő dolgozott, s az uralkodó a jobb beszerzési területeken (Itáliában és a Török Birodalom görög kultúrájú részein) felvásárlókat foglalkoztatott.
Későbbi híradás szerint előfordult, hogy évi 33 ezer forintot kötött a könyvtár fejlesztésére. (Az 1470-es években a király jövedelme elérte az évi 700 ezer forintot.)
Mátyás könyvbeszerzői görög, hellenisztikus, latin auktorokat, bibliákat és egyéb szent iratokat  éppúgy gyüjtöttek, mint filológiai, orvosi, modern építészeti, asztronómiai, történeti műveket.
Mátyás maga is a könyvtár látogatói közé tartozott, szívesen megpihent a gyűjtemény őrzőhelyének csillagokkal díszített mennyezete alatt.


Mátyás bevonulása Bécsbe
(miniatúra a Philostratus-kódexben)
 A könyvtár élén egy ideig a híres itáliai humanista, Galeotto Marzi állt. Barátja, Janus Pannonius hívására többször is járt Magyarországon.
1482-ben Itáliában könyvet írt Mátyás király "kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről".
Mátyás halála után Ulászló egy ideig fenntartotta a könyvtár egységét, utóbb azonban fizetőeszköznek használta vagy eladományozta értékesebb darabjait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése