2011. január 9., vasárnap

A 2. magyar hadsereg pusztulása - a Don kanyar

A II. világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája volt a 2. magyar hadsereg pusztulása a Don-kanyarban. 1943 januárjában a szovjet hadsereg általános támadást indított. Ennek esett áldozatául a Voronyezs térségében harcoló 2. magyar hadsereg; 40 ezren vesztették életüket, 70 ezer katona került fogságba, akik közül szintén tízezrek pusztultak el.
A Don mentén a szovjet erők kétségbeesett kísérleteket hajtottak végre a magyar arcvonal áttörésére. Támadásaik azonban megtörtek a magyar csapatok kemény ellenállásán. A Don bozótos és ingoványos partján küzdik le honvédeink az átszivárgott kisebb ellenséges csoportokat. Golyószórósaink előretolt állásaikban halálmegvető bátorsággal tartanak ki az erős ellenséges tűzben, hogy megakadályozzák a szovjet csapatok átkelését. A Don-menti harcokban igen fontos tüzérségünk szerepe. Feladata távolabbi ellenséges célok leküzdése, gyülekezési helyek és átkelő pontok megsemmisítése és a támadásainkhoz szükséges tűztámogatás megadása. Uriv közelében zajlott le a Don-menti harcok legnagyobb páncélos csatája, ahol legendás hősiességével ismét dicsőséget szerzett a magyar katona.


A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943. januárjában a Sztálingrád körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben.


A rendszerváltás előtt nemigen lehetett megemlékezni a katonákról, akik mint a németekkel szövetséges haderő tagjai a Szovjetunió ellen harcoltak. Tragikus sorsuk, „feláldozásuk története” a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése