2010. december 13., hétfő

Reméljük, van remény Alföldi távozására

A barikad.hu információi szerint a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kerül jövő év elejétől a Nemzeti Színház élére. A kulturális kormányzat eddig várna a botrányairól elhíresült  Alföldi Róbertet eltávolításával.

Vidnyánszky Attila: 1964. március 6-án született a kárpátaljai Beregszászon. 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen, magyar-történelem szakon bölcsészdiplomát szerzett, majd folytatta tanulmányait a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Itt 1992-ben szerzett rendezői diplomát, emellett 1990-től egészen 1997-ig színészmesterséget oktatott az intézményben. 1992-ben alapító igazgatója volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, melynek 1993-ban művészeti vezetője lett, napjainkban pedig főrendezőként segíti a színház munkáját.
Magyarországon 1999-től a régi Nemzeti Színházban, 2000-től a Pesti Magyar Színházban állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2006 januárjától a Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató.

Értesüléseink szerint a Fidesz csak januárban lép, mert szeretné elkerülni azt a látszatot, hogy  cselekedete a Jobbik követelésére történik. A kormánypárt reménykedik abban, hogy addigra feledésbe merül a nemzeti radikális párt Alföldi ellen tartott december elsejei tüntetése, illetve a rengeteg, az ügyet érintő parlamenti felszólalása, sajtótájékoztatója.
Alföldi Róbert menesztését a Jobbik kezdeményezte,  akkor amikor az igazgató szóbeli megállapodást kötött a Budapesti Román Kulturális Intézettel. Az egyezség szerint a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.
Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Alföldi, kinevezése óta botrányt botrányra halmoz.
Többek között nevéhez fűződnek olyan, a jó ízlést messzemenően sértő előadások, amelyek pedofíliát, homoszexualitást  és egyéb devianciákat népszerűsítenek.
Talán a legnagyobb port a János vitéz Alföldi-féle "feldolgozása" kavarta, melyben Iluskát Nyugati téri prostituáltként jelenítette meg.
jelent a János vitézből

De érdemes szót ejteni Alföldi rendezésében Závada Pál Magyar ünnep című darabjáról is. A mű egyértelműen kiemeli, fokozza a magyarok bűnösségét a zsidó néppel szemben. Természetesen nem maradnak el az Alfölditől megszokott, a jóízlést és a művészi színvonalat is sértő szexuális jelenetek sem, mindezt például egy Nagy-Magyarország térképre maszturbáló magyar katona testesíti meg.
A nézők ilyen és ehhez hasonló jelenetekre számíthatnak, ha ellátogatnak az Alföldi által vezetett intézménybe, holott a Nemzeti Színház küldetése épp a magyar irodalmi értékek és hagyományok megőrzése lenne. ( Alföldi utódjáról a Hírextra és a Magyar Hirlap is hírt adott. )

barikad.huHa nem tetszik, ki lehet menni
A Nemzeti Színház felügyeletét ellátó Oktatási és Kulturális Minisztérium hat munkanap elteltével válaszolt múlt heti kérdéseinkre:
Miként értékelik a Nemzeti Színház teljesítményét Alföldi Róbert kinevezése óta?
– Bár még nem telt el egy teljes évad az új direktor kinevezése óta, a Nemzeti Színház látogatottsága 2008 negyedik negyedévében 95 százalékos volt, amely – összevetve a 2007-es adatokkal – javuló tendenciát mutat. Egyben jelzi a színház népszerűségét is.
Tudnak-e arról, hogy felháborodott nézői kritikák szerint (és a színház honlapján található képek alapján is) már-már pornográfiába hajló, illetve szexuális utalásokkal és káromkodásokkal teletűzdelt előadások is futnak a színház műsorán, például A jég, a Pokoli disznótor, illetve a János vitéz?
– A bemutatott darabok nincsenek ellentmondásban a színház művészeti törekvéseinek fókuszába állított kortárs-klasszikus újraértelmezésének kísérletével.
Összhangban vannak-e ezen előadások a direktor pályázatában vállaltakkal?
– Általában minden jelentősebb színházi előadás megosztja a közvéleményt, hiszen a közönség ízlése nem egyforma. Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy bizonyos nézők ízlését sértheti – a szubjektív megítélésük szerint – valamilyen indokolatlanul használt kifejezés, gesztus a színpadon. Ebben az esetben a közönségnek joga van eldönteni, hogy végignézi-e a választott előadást.
A minisztérium lát-e kivetnivalót abban, hogy a nemzet első számú színháza ilyen darabokat is játszik, illetve van-e ráhatása a konkrét mű­sor­terv­re?
– A művészi kifejezés szabadsága alkotmányos alapjog, amelyet nem lehet – mondjuk – minisztériumi utasításokkal korlátozni.

hetek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése